Rejtő Jenő

Rejtő Jenő 5 legjobb regénye

2020. augusztus 08. - Von Hermanitz

Az 1905 és 1943 közt élt Rejtő Jenő (születési nevén: Reich Jenő) rövid, de kifejezetten kalandos életutat tudhatott magáénak. Tartalmas élete során annyi embert és annyi különböző karaktert ismerhetett meg, mint mások két élet alatt sem. Ez óriási segítség volt számára, regény-alakjai, szereplői megformálásában. Volt bokszoló és színész-tanuló Pesten, rakodómunkás Hamburgban, majd cukorka-árus Párizsban. Két év alatt (1928-1930) beutazta egész Európát (sőt elvetődött pár hónapra Afrikába is), majd hazatérve - nagyrészt élményeire, tapasztalataira támaszkodva - sikeres kabaré-szerző és regényíró lett belőle. Tíz éven át tartó termékeny és különleges alkotói korszaka (1931-1941) a második világháború miatt szakadt meg, amikor Rejtő munkaszolgálatra került, majd alig 37 évesen meghalt Oroszországban. Elismertsége csak lassan, sok évtizeddel halála után alakult ki, a 60-as években. Innentől mind gyakrabban jelentek meg regényei és vált munkássága a hazai irodalom szerves részévé. Blogunk a 25 legismertebb Rejtő-regénnyel foglalkozik, jelen poszt pedig ezek közül az 5 szerintünk legjobbat emeli ki. 

A poszt végén lehetőség van arra is, hogy szavazzatok: kinek melyik Rejtő-regény a legjobb!

1. A három testőr Afrikában (1940)

haromtestor1.jpg

Számomra egyértelműen a legjobb Rejtő-regény, melyet megszámlálhatatlanul sokszor olvastam: A három testőr Afrikában. Tulajdonképpen egy dupla történet, mert előzménye az ugyancsak 1940-ben íródott "Az elátkozott part" és így számomra a két regény elválaszthatatlan egymástól. Együtt kapják meg blogunktól az első helyezést. Mindkét történet kulcskarakterei a következők: Senki Alfonz (valódi nevén: La Rochelle gróf), Csülök (valódi nevén: John Fowler), Tuskó Hopkins (valódi neve: ismeretlen) és Török Szultán (valódi neve: monsieur Boulanger). Jellemzőik: Senki Alfonz, művelt, elegáns, okos, miközben bivaly-erős, jól bánik a késsel és az egyik legjobb verekedő a harmadik világban. Ő a csapat esze és vezéregyénisége. Csülök: hiú és ostoba fajankó, akin ugyanakkor remek jókat lehet szórakozni és aki mindig a jó oldalon áll. Tuskó Hopkins: furcsa, tömzsi figura, aki észben Csülök szintjén mozog, viszont ha szélhámosságról van szó, akkor bőven túltesz rajta. Török Szultán: rejtélyes alak, aki teljesen külön utakon jár, akinek borzalmas a helyesírása és aki örökké gyanús, de végül mégis mindig tisztázni tudja magát. A négyes csapat a Három testőrben és az Elátkozott partban is nagyszabású, nemzetközi disznóságokat leplez le, miközben rengeteg remek poénnal, különleges helyzet-, illetve jellem komikummal ajándékozza meg olvasóit.

2. Járőr a Szaharában (1940)

jaror.jpg

Puskin Mária Gottfried, megrögzött civilként számtalan kalandban vesz részt a szaharai francia idegenlégióban, mely kalandok többnyire próbára teszik egészségét, testi épségét, mi több épelméjűségét is (bár ez utóbbit illetően aránylag kevés aggódni valója van, tekintve, hogy már alapból aránylag kevesen tekintik épelméjűnek). Különösen az öreg ember-nyúzó, Gouron őrmester tekint rá furcsa szemmel, miközben minden létező módon próbálja megtörni szerencsétlent. Hősünk azonban eltökélt abban, hogy becsületrendet szerezzen, amihez segítő társakat is szerez. Gottfried alakja számomra hasonlatos Vanek úréval, aki szintén Rejtő híres figurája, több regényében is. A Járőr a Szaharában a második könyv volt, amit a ponyvakirálytól olvastam, épp 34 évvel ezelőtt, épp 13 évesen.

3. Az előretolt helyőrség (1939)

eloretolt.jpg

A főszereplő Galamb, polgári nevén: Jules Manfred Harrincourt fiatalon szépreményű tengerészkadét volt és egy előkelő brit család sarja. A sors azonban véget vetett karrierjének és egy meggondolatlanság miatt kicsapták a haditengerészettől. Mivel családja elszegényedett, Galamb eldöntötte: a 10 ezer dolláros életbiztosítását édesanyja és húga számára biztosítja azzal, hogy hivatása közben elhalálozik. Tervéhez a francia idegenlégiót választja, ahol biztosra veszi, hogy előbb-utóbb úgyis meghal (keresve a veszélyes helyzeteket). Harrincourtból tehát Galamb néven légionista lesz és számtalan érdekes, sőt nevettető kaland hőse. Közben összebarátkozik Troppauer Hümér költővel, aki hozzá hasonlóan remek verekedő (és egy minden ízében mulatságos figura). Együttesen lepleznek le egy rejtélyes ügyet, amiből Galamb végül egy becsületrenddel és egy menyasszonnyal kevergőzik csak ki.

4. A 14 karátos autó (1940)

tizennegy.jpg

Rejtő egyik legtöbbet idézett és legismertebb regénye a Tizennégy karátos autó, melynek főhőse Gorcsev Iván, alig 21 éves világfi, akinek "lelkivilágában a komolyság nyomokban sem fordul elő". Társa és "titkára" Vanek B Eduard, a Rejtő-univerzum egyik legmulatságosabb figurája. Gorcsev Iván már a történet kezdetén szerelemre lobban a gyönyörű Anette Laboux iránt, ám annak előkelő és gazdag apja nem nézi jó szemmel a szertelen ifjoncot, aki bizonyítandó férfias elszántságát belép a francia idegenlégióba. A légióban aztán Ivánt gyakran helyettesíti Vanek úr, ami Verdier őrmester (közismertebb nevén oroszlán) idegrendszerét viseli meg a legjobban. A középpontba végül egy színarany Alfa Rómeó és egy nemzetközi ügy kerül, mely összekapcsolja a történetszálakat és Rejtőnél megszokott módon happy end -et hoz.

5. Piszkos Fred a kapitány (1940)

piszkosfred.jpg

Ugyancsak a legismertebb Rejtő-karakterek egyike Piszkos Fred, a folyton "málnaszőrt" szürcsölgető, dörzsölt vén tengerész, akinek csavaros észjárását lehetetlen kiismerni. Mindig "kavarja", ahogyan ellenlábasa Fülig Jimmy mondja folyton. Kacagtató kalandjaik nagyszabású ügyek mentén bontakoznak ki, Rejtő egyik legjobb karakter-megjelenítései mellett.

Végül a szavazás előtt a szerintünk legjobb párbeszéd a Rejtő-világból (az aranyérmes regényből):

  • Kitűnő - ámuldozott Senki Alfonz. - Ön igazán egy Monte Christo.
  • Ki az, hogy folyton emlegetik? - kérdezi Tuskó Hopkins, ez a műveletlen. Szégyelltem, hogy ilyen barátom van.
  • Monte Christo rab volt If várában - magyarázza Yvonne.
  • Az melyik helyőrség? - kérdezi Potrien.
  • Marseille közelében volt valaha. Ott tartották fogva Monte Christót és egy öreg abbét, aki mindenféle holmit készített a cellájában. A lepedőjére írt, az ágy lábából vésőt csinált...
  • A Sing-Singben ilyesmi nem fordulhatott elő - szóltam közbe -, kímélni kellett a felszerelést.
  • Ez régen volt - mondta Yvonne.
  • Úgy van - bólintott Hopkins -, ez az új igazgató most rendet csinált.
  • És mi lett a fegyencekkel? - érdeklődött Tuskó.
  • Amikor Farria abbé meghalt, Monte Christo a halott helyére feküdt, és a tengerbe dobták egy zsákban a tetem helyett. Ott aztán felvágta a vásznat, és elmenekült.
  • ...Ez bizonyára a tábornok apja lehetett, az öreg Monte-Duron. Ezért mondja a leánya, hogy "Te egy Monte Christo vagy".
  • És most - mondta Senki Alfonz - itt a Kongó mellett mi újra eljátsszuk a régi történetet. A tábornok úr is elmondhatja majd, ha kiszabadult, hogy tért vissza a halotti lepelből, mint Monte Christo. És büntetni fog!
  • Megbolondult ez a Senki Alfonz? El akarja játszani ezt a "történetet"? És a tábornok éppúgy tér vissza a halotti lepelből... Csak nem akarja a tábornokot lepelbe vagy zsákba varrni? Ha a Kongóba dobják, megeszik az öreget a krokodilok.
  • Hülyeség! Szerettem volna még a néhai, idősebb Monte-Duronról kérdezősködni, de gondoltam, nem öröm a tábornoknak, hogy az öreg fegyházban ült, minek feszegessük. Nem...?
  • De ez a dolog a zsákkal nem ment ki a fejemből. Tuskón is láttam, hogy idegesíti valami. Odajött hozzám.
  • Te jónak tartod, hogy ezt az öreg urat a vízbe dobják? - kérdezte halkan.
  • Tiszta marhaság Senki Alfonztól. Nem értem, miért változtatott az eredeti terven, hogy tutajra ülünk, és a tábornokot itt hagyjuk Potriennel!
  • Ezt mondom én is. Egy ilyen öreg urat a folyóba dobni... És hová a csodába ússzon a Kongón?
  • Nem is szólva a krokodilusokról.
  • Azt hiszem - mondta Levin, aki mellettünk ült -, én értem, hogy mit terveznek. A tábornok bizonyára súlyos beteg, és nem akarják, hogy szenvedjen, hát bebeszélték neki ezt a hülyeséget. Most majd kíméletesen áttolják egy zsákban a másvilágra.
  • Ez elég kézenfekvőnek látszott.

Egy év és 4 hónap után (2022.12.25) 4700-as megtekintésnél, 1002 szavazatnál: Első helyen: Piszkos Fred a kapitány (157), második lett A három testőr Afrikában (153), harmadik: A tizennégy karátos autó (143), negyedik: Csontbrigád (107), ötödik Az előretolt helyőrség (63), a hatodik pedig holtversenyben Az elveszett cirkáló (60) és A szőke ciklon (60).

Első szavazási körben:

A poszt 1400 -as megtekintése után, a szavazás eredménye (08.18.10:50-kor): 491 voks jött, amiből 77 érkezett a Piszkos Fred a kapitányra (15,7%), 74 szavazat a Tizennégy karátos autóra (15,07%), 73 a Három testőrre (14,9%), 59 voks a Csontbrigádra (12,01%), 32 az Elveszett cirkálóra (6,5%), 28 (5,7%) a Szőke ciklonra. és 23 (4,7%) az Elátkozott partra. A maradék 125 szavazat megoszlott a többi regény közt.

Harmat Árpád (2020.08.08.18:45)

***

rejto_alsolec2.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://rejtojeno.blog.hu/api/trackback/id/tr6716118830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2020.08.08. 22:35:22

Szerintem is kábé ezek a legjobb Rejtő regények, meg még talán a Szőke ciklon és a Megkerült cirkáló. Bár tényleg nagyon nehéz különbséget tenni, mert mind nagyon jó valamiért.

Nietzsche. 2020.08.09. 20:44:38

Úgy tűnik, hogy a Három testőr - Elátkozott part - 14 karátos autó hármas után a Piszkos Fred, Szőke ciklon, Csontbrigád a legnépszerűbb! Legalábbis a 86 eddigi szavazatból 62 ezekre érkezett.

Én messzemenőkig egyetértek, de a Járőr a Szaharában, a Láthatatlan légió és a Megkerült cirkáló is idevaló. Ezekkel már meg is van a tizes lista. :)

Von Hermanitz 2020.08.11. 18:46:13

Ezek szerint nincs az Index szerkesztők közt egyetlen Rejtő-rajongó sem. Sajnálatos.

Sanko13 2020.08.17. 13:51:05

Nekem a Csontbrigád a top, igaz az nem annyira vidám. Az első és amit egyben a legtöbbször olvastam a 14 karátos autó. A láthatatlan légió szintén örök kedvenc, ha véletlenül a kezembe kerül, akkor már nem tudom letenni. :-) Viszont a Járőr a Szaharában nem hagyott mély nyomot bennem, lehet újra el kellene olvasnom... ;-)

makru 2021.08.17. 16:35:41

Ilyen könyvekből a legjobbat? Kilenc van, amelyekre lelkifurdalás nélkül bekattintanám. De akkor mi van a másik nyolccal? Megkapja Az előretolt helyőrség azért, mert arra még nem érkezett kiemelt mennyiségű szavazat.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.26. 12:41:38

@Von Hermanitz: Nehéz kedvencet találni egy csomó jó közül. Amelyek mindegyikében valami más kiemelkedően jó. Kedvenc gyereked? Kedvenc ujjad? :-)

Azt látom, hogy a Csontbrigád határozottan a harmadik. Én eddig azt gondoltam, hogy ez a regény csak a finomkodó bölcsészek kegyeltje, akik a kegyetlen munkatáborokról készült félrealista, fanyar humorú leírás drámaiságával mentegetik magukban azt, hogy tudnak Rejtőn szórakozni. De ezek szerint tényleg sokan kedvelhetik, ennyi bölcsész csak nem vetődik ide. :-) Nekem nincs a kedvencek között, de emellett azért én is élvezetes regénynek tartom.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.26. 12:41:39

Érdekes regény A pokol zsoldosai. Megérdemli a figyelmet, egyszer véletlenül belebotlottam és elolvastam. Rejtőt azért szeretjük, mert megnevettet, ellenállhatatlanul. Nos, ebben a regényben egyetlen mosoly sincs, és jó regény. Ilyen is van.

Von Hermanitz 2022.12.26. 12:49:36

@Androsz: Nézőpont kérdése. Ha neked nincs kedvenced, az a te dolgod. Én elfogadom és elhiszem. Nekem viszont van és a szavazás alapján másoknál is vannak. A három testőrt több tucatszor olvastam, szinte kívülről tudom már. De szeretem a többi Rejtő-regényt is, a Járőrt és a Piszkos Fredet is imádom.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.26. 14:19:18

@Von Hermanitz: Félreértettél valamit. Van kedvencem, A három testőr és Az elveszett cirkáló holtversenyben. Viszont szoros második a Piszkos Fred, a kapitány, A tizennégy karátos autó, Az előretolt helyőrség, Az ellopott futár, A fehér folt, Az elátkozott part, de olyan kisregények is dobogósak, mint a Pipacs, a fenegyerek és Az elsikkasztott pénztáros, a kisregényeket nem szokták emlegetni, pedig azok is jók. És ezek azért dobogósak mind, mert mindegyiket szeretem.

Elég groteszk: hány írónak tudnánk még ennyi művét felsorolni? És ezt az írót akarják az irodalomtanárok agyonhallgatni.

Hajnalkámtenagyonhülye 2022.12.27. 00:08:30

Imádom Rejtő összes regényét. Nekem Vanek úr a kedvencem szoros versenyben Piszkos Freddel. Könyvben Az ellopott futár.

@Androsz: az irodalomtanárok nagy többsége sznob a végtelenségig. Én azt tanítom a gyerekeimnek, hogy olvassanak bármit, tőlem akár a telefonkönyvet is, ha azt szeretnék, csak olvassanak. A kötelező olvasmányokat én már mind kiolvastam és meg tudom helyettük írni az idióta olvasónaplót, vagy esszét, amit kell. Rejtő összest mind a négyen kiolvasták többször is.
süti beállítások módosítása