Rejtő Jenő

Rejtő Jenő sajátos magánélete

2020. augusztus 16. - Von Hermanitz

A hihetetlen és egyedi humorral megáldott „ponyvakirály” Rejtő Jenő élete sajnos nem nyúlt hosszúra, mindössze 37 év 9 hónapig tartott, ám ez a rövidke idő gazdag életutat és rengeteg élményt hozott számára. Fiatalon a foci, majd az ökölvívás és leginkább a színház érdekelte, felnőtt fejjel pedig inkább a világ meghódítása, majd az írás felé fordult. Két év alatt beutazta szinte egész Európát, majd hazatérve megindult írói karrierje is (a kabaré- és regényírás koronázatlan királyává avatva őt).

rejto_felesegek.jpg

Közben sajátos életmódot folytatott, melyet sokan kimondottan „kicsapongónak” tartottak: rengeteget éjszakázott, kártyázott, ivott, lóversenyekre járt, miközben éjjelente még alkotott is. Ekkor írta meg zseniális légiós és egyéb regényeit, kabaré-jeleneteit, bohózatait és operett-librettóit. Az őrületes élettempót és az alig pár órás alvásokat sok-sok csésze kávéval és az Aktedron nevű amfetamin folyamatos szedésével tudta csak tartani. Életmódja pár év után megviselte szervezetét és idegrendszerét, így 1939-ben néhány hónapot egy idegszanatóriumban kényszerült eltölteni (ahová az első hetek után már csak éjszakákra kellett visszatérnie). Ekkor jegyezték fel egyik híres hozzá köthető beszélgetését, melyre akkor került sor, amikor egy alkalommal késve tért vissza éjszakára a Lipót mezei idegszanatóriumba és a portás nem akarta beengedni, még dörömbölése dacára sem:

-Mit keres?
-A hálószobámat!- Válaszolta Rejtő idegesen.
-Megőrült maga?- Így a kapus.
-Igen, azért van itt a hálószobám!

Rejtő legfőbb törzshelye az Andrássy úti Japán Kávéház volt, a 30-as évek közepén és második felében hosszú órákat töltött itt el, minden nap. Itt étkezett, alkotott, römizett, sakkozott, ivott és itt találkozott barátaival is. A Japán mellett sokszor megfordult az Abbáziában, a Hadik Kávéházban és a Techert hentesüzletben is, ahol szinte minden nap fogyasztott töpörtyűt és sült szalonnát (uborkával). Rejtő szerette az életet és tudott is élni. Nyaranta sokszor megfordult a Balatonon, többnyire legjobb barátjával, Nádasi Lászlóval. Időnként egy-egy operett megírása miatt utaztak oda (az ihlet kedvéért), néha csak a puszta pihenésért valamelyik panzióban megszállva.

Ami Rejtő regényírói munkamódszerét illeti: éjszakánként (sokszor kimondottan hajnalban) írt, mégpedig mindig gépírónőkkel dolgozva. Rejtő életének egyik érdekessége, hogy gépírónőit mindig feleségül is vette. Legelső házasságát 1935-ben kötötte 30 esztendősen, mégpedig első gépírónőjével, Boros Rózsikával, akit Heltai Jenő és Kassák Lajos ajánlottak számára. A hölgy az író Dob utcai albérletébe járt fel évekig, hogy ott a Rejtő által diktált szövegeket lejegyezze.

Apropó albérlet: Rejtő soha nem vásárolt saját öröklakást, mindig albérletekben lakott. Mivel a 30-as évek közepétől már elég jól keresett, könnyedén ki tudta fizetni a bérleti díjakat. Még bőven maradt pénze az éjszakai életre, a lóverseny fogadásokra és az éttermi ebédekre.

Visszatérve Rejtő első gépírónőjére: a ponyvakirály elvárta tőle, hogy estélyiben gépeljen neki és ne nevessen az általa leírt vicces részeken. Házasságuk már röpke fél év után zátonyra futott, de a válást hivatalosan csak 1937-ben, két év után mondták ki. (Érdekesség, hogy a válóperben Rózsikát, Rejtő ügyvéd végzettségű bátyja, dr Révai Gyula képviselte.)

rejto_maganelet.jpg

Rejtő nem bírta sokáig az agglegény életet és rögtön a válás után, 1937 februárjában újra megnősült, másodig gépírónőjével, Gábor Magdával kötve össze életét. Ez a frigy már jobban sikerült (3 és fél évig tartott): a pár Firenzében volt nászúton és két évig teljes boldogságban élt. Egy ideig Olaszországban ragadva, városról városra költözve. (Pletykák szerint a Szőke ciklon címszereplőjének alakját Rejtő második feleségéről mintázta.) Ám az idill 1938/39-ben halványulni kezdett, Rejtő újra éjszakázásba kezdett, rengeteget kimaradt, amit a második feleség sem bírt sokáig. Válásukra hivatalosan 1940 októberében került sor. (Van, aki szerint Rejtő hagyta el az asszonyt, míg mások szerint fordítva történt.)

A ponyvakirály utolsó kapcsolata a harmadik gépírónőjével alakult ki, ám Kovács Magdát az időközben életbelépő zsidótörvények miatt már nem vehette feleségül. A hölgyet egyébként Szirtes László producer „közvetítette ki” Rejtőnek a filmgyárból. Kovács Magda érdekes információkat árult el Rejtő munkamódszeréről, például arról, hogy műveit soha nem az elején kezdte el megírni, hanem valahol a közepén, majd innen-onnan több részletet lediktálva rakta össze az egészet. Később, még ezt követően is sokszor újraírt egy-egy jelenetet, vagy kihúzott komplett bekezdéseket és legvégül diktálta le sokadjára az elkészült egészt. Így emlékezett a közös munkára: 

" ... a folyamatos diktálásra emlékszem, soha nem szakított félbe, és nem állt le korrigálni. Nem jegyzetelt előre, a szerkezet és a hős benne élt. Miután elkészültem, átvette tőlem az anyagot, és elkezdte stilizálni a szöveget. Másnap visszakaptam a kéziratot, majdnem mindegyik oldal össze volt firkálva, de úgy, hogy néhány flekken csak két-három olvasható so maradt. ... Munka közben rengeteg feketét ivott, ezért nem tudott aludni. A töméntelen sok kávé megártott neki. Lefekvés előtt altatókat szedett, de így is panaszkodott, hogy össze-vissza álmodik, nyugtalanok az éjszakái. Mindig hajszolta magát, és általában nagyon ideges volt. Főleg akkor gurult be, ha munka közben véletlenül közbeszóltam, és ezzel leállítottam a diktálás áradatát. Persze előfordult, hogy "fékezett", ilyenkor rám nézett és megkérdezte: "Tetszik ez a rész?" Vagy: "Elég mulatságos?" Mindig csak az őszinte véleményemre volt kíváncsi."

Rejtő Jenő különleges ember volt, kivételes tehetség és egyéniség. Műveinek valódi értékelését talán segítheti a magánéletébe való bepillantás is, ezt a célt szolgálta jelen írásunk is. (08.16.13:14)

Harmat Árpád

Szavazás Rejtő Jenő legjobb regényéről, a következő linkre kattintva lehetséges: Rejtő legjobb regényei

Felhasznált források:

***

rejto_alsolec2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rejtojeno.blog.hu/api/trackback/id/tr4716165524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2020.08.16. 17:09:16

Rejtőnek fantasztikus élete volt, de két végén égette a gyertyát. Magas, erős robosztus emberként sokáig birta szervezete. De abban, hogy 1943 januárjában végül belehalt a munkadzolgálatba, nagy szerepe volt annak, hogy az előtte való években ennyire önpusztítóan élt.

Von Hermanitz 2020.08.17. 13:09:34

Köszönjük az Indexnek a poszt kirakását! :)

Secnir 2020.08.17. 13:09:44

@Iván Rábaszov: ez így igaz - és miután leírtad, kitették...

Nietzsche__ 2020.08.17. 13:15:24

@Secnir: Meg is lepődtem rajta. Ezek szerint még megvan az objektivitás. :)

misimisi 2020.08.17. 13:54:52

@Control_: Ki ne találd, hogy ő a hibás a haláláért...

Control_ 2020.08.17. 14:03:53

@misimisi: Ha egészségesebben él, nem kábszerezik, iszik és dohányzik, két végén égetve a gyertyát 10 éven keresztül, akkor kibirta volna a munkaszolgálatot, mint annyian mások is. Csak ezt mondom.

szerintem70 2020.08.17. 15:04:16

Nálam a top 3:
- Néma revolverek városa
- Ellopott futár
- Csontbrigád

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.08.17. 15:13:22

rövidke egy poszt lett ez, főleg a cím alapján.

flamer 2020.08.17. 16:23:13

@Control_: Mondjuk ha nem viszik el munkaszolgálatra, akkor egészen biztosan nem hal bele, na de hát a Horthy-korszak így bánt a tehetséges magyarokkal.

Von Hermanitz 2020.08.17. 17:06:57

@doggfather: Rövid az igaz (1,5 oldal), de bemutatja szerintem a lényeget: Rejtő feleségeit, kapcsolatait és életmódját.

Örömhernyó 2020.08.17. 18:05:27

@Control_: Igen, aki egészségesebben él, az jobban bírta volna a strapát. A munkaszolgálatban amúgy nem volt sokkal magasabb a halálozás aránya, mint a fronton szolgáló katonák közt. Az más kérdés, hogy ha túl is éli a munkaszolgálatot akkor is lehet, hogy a nyilasok később megölik vagy egyszerűen éhen hal vagy Budapest ostromakor hal meg vagy utána vagy tífuszban mint annyian.
Biztosan senki se tudja, hogy túlélhette-e volna.
Esetleg ha korán szovjet fogságba esik.

csorsza 2020.08.17. 19:44:10

@Örömhernyó: Konkrétan jobb volt a túlélési esély munkaszolgálatban, mint honvédalakulatnál.

Morpheusz_ 2020.08.17. 20:33:20

Nagyon tetszett a poszt! Érdekes volt olvasni!

alien 2020.08.17. 21:16:57

@Control_: ja sosem árt a jó kondi egy kis munkaszolgálathoz.

alien 2020.08.17. 21:18:07

@flamer: @Control_: ja sosem árt a jó kondi egy kis munkaszolgálathoz.

alien 2020.08.17. 21:18:55

@flamer: nem vitték volna. Egy jóember írt cikket, hogy miért nem viszik.

Control_ 2020.08.17. 21:29:59

@alien: Így van. Azok élték túl, akik egészségesek és teherbíróak tudtak maradni, vagyis az erősek. Akik leamortizálták testüket (alkohollal, napi 50 szál cigivel, kábítószerrel) mint szegény Rejtő, azok nem bírták ki. Ilyen ez a szelaví :)

ember100 2020.08.18. 00:26:00

Helló !

"Az 1942. évi Don menti hídfőcsaták és az állásharcok alatt a tisztikar szenvedte el arányában a legnagyobb veszteséget (25 %), a legénység volt a második (14 %), s legutoljára következtek a munkaszolgálatosok (8 %). Az 1943. januári áttörést követően viszont számarányukhoz mérten a muszosokat érte a legnagyobb veszteség (70 %), őket követte a tisztikar (60 %) és végül a legénység (50 %). Ez azt jelentette, hogy a hivatalos veszteséglistákra 1943. január-május hónapokban 23.905 fő került fel (meghalt, eltűnt, megsebesült, beteg, megszökött, hadifogságba esett) "
Ja és a végén ?

ember100 2020.08.18. 00:28:57

@Control_:
Helló !

Tipikus áldozathibáztatás.
Te lehetsz az aki megerőszakol egy nőt mert rövid volt a szoknyája , kihívóan öltözött .
Az fel sem merült a kis agyadban hogy NEM kellett volna munkatáborba vinni ???????
Na jó inkább nem írok többet :)

ember100 2020.08.18. 00:30:18

@szerintem70:
Helló !

Csontbrigád !!!!!!!
Nem lehet überelni :)

Control_ 2020.08.18. 00:38:14

@ember100: Marha. Mi köze a megerőszakolt nők esetének ehhez. Semmi áldozathibáztatásról nincs szó, te selejt. Ha a cigőt rákot kapsz és kinyiffansz, akkor nem a te hibád? Az is "áldozathibáztatás"? :)))

Argus_ 2020.08.18. 00:41:55

Három testőr Afrikában! A legjobb regénye! Amúgy itt lehet szavazni: rejtojeno.blog.hu/2020/08/08/rejto_jeno_legjobb_regenyei

Von Hermanitz 2020.08.18. 00:53:47

Ami a szavazást illeti, ezer látogatás után végeredményt hirdetek:

A poszt ezer fős megtekintése után, a szavazás eredménye: 309 voks jött, amiből 48 érkezett a Három testőrre (15,5%), 46 szavazat a Tizennégy karátos autóra (14,9%), 43 a Piszkos Fred a kapitányra (13,9%), 38 voks a Csontbrigádra (12,3%), 17 az Elátkozott partra (5,5%) és 16-16 holtversenyben (5,2 - 5,2%) az Elveszett cirkálóra és a Szőke ciklonra. A maradék 85 szavazat megoszlott a többi regény közt.

Amúgy itt van a szavazás: rejtojeno.blog.hu/2020/08/08/rejto_jeno_legjobb_regenyei

j.a.r.v.i.s 2020.08.18. 09:47:42

@ember100: írhattak volna a szülei igazolást neki.

misimisi 2020.08.18. 11:45:12

@Control_:

Szerinted tényleg azon múlt, hogy ki milyen életet élt előtte? A tífusz tízezreket vitt el a háború idején. Az mind egészségtelen életet élt előtte? Az nem lehet, hogy az alultápláltság, a vitaminhiány, az örökös kimerültség volt az, ami legyengítette az embereket? (És amit csinálsz, az valóban áldozathibáztatás, csak mondom.)

Control_ 2020.08.18. 13:14:46

@misimisi: Alultápláltság, vitaminhiány ... ne zavarjon meg, hogy 1942. november 27-én indították el a munkaszolgálatra a nagykátai állomásról és rá egy hónapra meghalt.

misimisi 2020.08.19. 09:24:56

Volt itt nekem egy hozzászólásom, csak eltűnt... na, mindegy.

Történelemtanár_ 2020.08.19. 09:52:04

Mintha tudta volna, hogy rövid élete lesz és neki abban a 37 évben kell mindent kiélveznie (megélnie) ami megadatik számára. Hajszolta az örömöket, két végén égetve a gyertyát. Különleges ember volt.
süti beállítások módosítása