Rejtő Jenő

Rejtő és az idegenlégió

2021. augusztus 15. - Von Hermanitz

A gyermekként még ökölvívásért, majd később a színészetért rajongó Reich Jenő (később 1926-tól Rejtő Jenő), tanulmányai után (és színészi karrierjének korai megfeneklését követően) 1928 és 1930 között egy két éves európai utazás során járta be a kontinens nagyvárosait és vetődött el Marseillebe, a későbbi légiós történeteinek kiinduló városába. Sokak szerint itt az akkoriban alig 25 éves író maga is belépett a francia idegenlégióba, majd néhány hónapot le is szolgált Afrikában, mégpedig a hírneves katonai szervezet teljes jogú tagjaként (katonájaként). Ugyanakkor életrajzának legtöbb tanulmányozója és Nádasi László gyermekkori barátja szerint soha nem volt az idegenlégió tagja, csupán Algériáig jutott és ott a helyszínen beszerezhető kiadványokból, könyvekből földrajzi leírásokból szerzett ismereteket későbbi légiós regényeihez.

legio1.jpg

Francia idegenlégiósok Mayotte -ban, 1975 januárjában (forrás: foreignlegion.info)

Ugyanakkor nem vethető el teljesen az sem, hogy a Rejtő életrajzában 1930 januárja és 1930 júniusa közt felfedezhető közel fél éves "lyuk" éppen az idegenlégióban telhetett el az író számára, rengeteg élménnyel megajándékozva őt. Leírásai, szemléletes beszámolói a katonai rendfokozatokra, alakulat-típusokra vonatkozó szakszerű megállapításai ugyanis saját élményanyag meglétére utalnak. Aki olvasta Az előretolt helyőrséget, A láthatatlan légiót, A három testőr Afrikában -t, a Csontbrigádot vagy a Járőr a Szaharában -t, annak biztosan feltűnt, hogy Rejtő mekkora szenvedéllyel és részletességgel ír a sivatagról, a katonák megpróbáltatásairól, a menetelésekről és az Észak-afrikai kontinens jellemzőiről. Nehezen képzelhető el, hogy mindez csupán közvetett, másodkézből kapott és számára ismeretlen emberek leírásaiból kiolvasott anyagokból származna.

legio_rejto2.jpg

A képen Rejtő és a legendás marseille -i Fort-Saint-Jean, mely 1962-ig fontos légiós kiképző-központként is működött

Igenis elképzelhető, hogy még Nádasi Lászlónak sem vallotta be, hogy szolgált a légióban és hogy tisztázatlan körülmények között távozott onnan. Amit ő maga írt erről

"... A Fort Saint-Jeanba kerültem, lenyírták a hajamat, rizst és feketekávét adtak, hogy valahogy tartsam magam, és megindultam egy ócska hatalmas hombárban, hatvanadmagammal Dakar felé. ... Egy ezredorvos kitüntető jóvoltából és egy megevett fél darab szappan segítségével [később] rövid idő alatt szabadultam a légióból, és következett egy lázálomszerű vánszorgás félig ébren és félig halva Észak-Afrika felé."

A leírás valóságtartalma minimum kérdéses. Elképzelhető, hogy soha nem tudjuk meg, hogyan került a légióba és hogyan került ki onnan (kiszuperálták [amit esetleg szégyellt] vagy megszökött ... stb), de egy dolog biztos: érdekelte és izgatta a francia idegenlégió, mert legnagyobb könyvsikereinek legfőbb színterévé tette.

Érzékletesen írta le, hogy akkoriban gyalog menet-oszlopokban masíroztak a katonák a sivatag homokjában napi 7-8 órán keresztül, a gyakran 40-50 fokos melegben. Írt a pihenők kialakításairól, a szaharai erődökről, a berber, riff harcosok támadási taktikájáról és az összecsapások részleteiről. Írt a szadista őrmesterek hatalmáról, a büntetésekről, a francia vezényszavakról és arról, hogy mennyire sok nemzetiségű volt akkoriban (ahogyan most is) a francia idegenlégió. Írásaiban gyakran felbukkan az idegenlégió mottója is: „Marche ou crève” (menetelj vagy halj meg).

A szervezet ma is működik és napjainkban is a világ egyik legszigorúbb és legkeményebb katonai egysége, ahol végletekig embert próbáló a szolgálat. Az alábbi képen a francia idegenlégió (franciául: Légion étrangére, angolul: French Foreign Legion) mai díszegyenruhái és szimbólumai láthatóak:

legio3.jpg

Forrás: foreignlegion.info

Rejtő Jenő légiós regényei a hazai ponyva irodalom talán legjobbjai. Akárhányszor is olvassuk ezeket újra meg újra, mindig megnevettetnek bennünket. Ha nem is kutatjuk Rejtő Jenő életének a francia idegenlégióra vonatkozó részét, megfejtést keresve a talányra, hogy szolgált e ott az író (és ha igen miként távozott onnan), önfeledt szórakozásban lehet részünk minden egyes könyvénél. Rejtő legjobb regényeiről ITT, részletes életrajzáról pedig ITT olvasható írásunk.

***

Egyéb ajánlott posztjaink: Rejtő idézeket-párbeszédek-karakterek, Rejtő magánélete, Rejtő 5 legjobbja,

rejto_alsolec2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rejtojeno.blog.hu/api/trackback/id/tr5816661134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ser Vazul 2021.08.17. 09:15:09

-Na hogy hívnak engem közlegény?
-Uram, ön az állatok királya!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.08.17. 09:22:08

mindig jó róla, tőle olvasni, köszi!

Pécsi bölcsész 2021.08.17. 10:09:58

Markos-Nádas, Bud Spencerrel vegyítve.... gagyi.

Control. 2021.08.17. 11:38:13

Rejtő a legjobbak egyike, teljességgel utánozhatatlan a stílusa és humora. Belőle csak egy volt és munkássága egyedülálló. Sajnos csak későn kezdte elismerni a hazai írói társadalom, de mára szakmai rehabilitációja már teljes (szerencsére). Én minden regényét többször is olvastam.

So No 2021.08.17. 12:17:17

@Pécsi bölcsész: Ha venned a faradtsagot es el is olvasnal tole valamit, akkor esetleg talalnal benne olyan mogottes tartalmat, ami nem snassz egy tulmuvelt bolcsesznek. Szerencsere en mas egyetemeken diplomaztam, igy tudom elvezni a ponyvaregenyeket is. Kezdjed mondjuk el ezt a negyedik fejezetnel. mek.oszk.hu/01000/01038/01038.htm

pragmatika 2021.08.17. 12:17:56

"Mindenki őrizze meg a nyugalmát !!!
Erre természetesen kitört a pánik." :))))

Patreides · patreides.blog.hu 2021.08.17. 12:41:37

"Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.
– Bocsánat – mondta, és udvariasan megemelte a lámpaernyőt -, nevem Van der Gullen Félix."

:)

Argus_ 2021.08.17. 12:59:40

- Ha megfelelsz a feltételeknek, beállhatsz a Brigittára. Vannak papírjaid?
- Nincsenek.
- Akkor megfelelsz a feltételeknek.
/Az előretolt helyőrség, 1939./

Fortress 2021.08.17. 13:06:06

- Szervusz, Csülök!
- Tuskó! - kiáltottam örömmel. - Téged az ég küldött. Nincs lakásom, és mindössze tíz frankot kaptam a kapitány viharkabátjáért.
- Nem tesz semmit, fiam! Nem tesz, semmit, fel a fejjel - mondta, mert mindig bizakodott, hangosan és szélesen. - Nincs semmi baj!
- Számíthatok rád?
- Hülye vagy? Barátok között ez nem kérdés.
- Szóval?
- Elisszuk a tíz frankodat, azután majdcsak lesz valahogy. Gyere!
Ilyen ember volt. Hűséges barát és ízig-végig áldozatkész.

/Az elátkozott part. 1940./

Von Hermanitz 2021.08.17. 13:31:51

@Argus_: @Fortress: Mindkét regény a TOP 5-ben van nálam Rejtőtől.

Péter 2 2021.08.17. 13:34:31

@horrorpornó bábszínház: Speciel a "soha életében" nem igaz, de az indiánregények előtt tényleg nem járt.

cservonec 2021.08.17. 20:06:58

KIváló író. Szeretem a stílusát , megnevettet. Nem karót nyelt túl komoly embereknek való. Vagány kalandozó férfiak olvasmánya.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.17. 22:27:01

@So No: Műértő választás volt, le a kalappal. Gyorsan elolvastam belőle egy fejezetet, vagy talán kettőt is, és elégedetten bólintottam. Egy pécsi bölcsész a legjobb leckét kapja abból, hogy Rejtő mindmáig aktuális, a fanyarságot a mókával mesterien tudta vegyíteni, mellesleg pedig a regényeiből egy élvezet tanulmányozni a korát. Igaz, hogy ez nem légiós regény, de egy pécsi bölcsésztől nem is várja senki, hogy széleskörű legyen az olvasottsága.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2021.08.18. 10:33:27

Nekem ez a kedvenc felütésem. Gyakran idézem is:
"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban."

élhetetlen 2021.08.18. 10:33:43

Tévedhetek is, öregszem is. Szerettem, szeretem is Rejtőt, és pár éve újraolvastam a Csontbrigádot. 50 éve nem tűnt fel, most igen, hogy elvileg a szikla platón egy fűszál sem nőtt, de esténként a tűz mellett ismételgették a szavakat. Lehet hogy az részlet már kávésítva lett a Japánban, és elfelejtette, mire a folytatást írta?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.18. 17:57:50

@élhetetlen: Lehet, hogy a tüzelőt az élelemmel együtt kapták a felvonón. Lehet, hogy száraz növényt, ágakat tudtak gyűjteni a plató környékén. Vagy lehet, hogy Rejtő nem gondolt rád. :-)
süti beállítások módosítása